Терпени – важлива група ароматичних сполук, що характеризують запах багатьох квітів, фруктів, насіння, листя, деревини та коренів. Терпени, також відомі як ізопреноїди, являють собою різноманітну групу фітохімічних речовин, які зустрічаються в природі. Рослини створюють терпени, щоб захиститися від хижаків або приманити запилювачів. Кожен сорт або вид канабісу має свій власний набір терпенів і канабіноїдів. У цій статті ми розповімо вам детальніше про важливість цих сполук.

Терпени: що це і чому вони такі важливі?

Приклад ароматів терпенів на столі

Терпени або терпеноїди – це органічні сполуки, що надають аромат і смак коноплі та іншим видам рослин і фруктів, від цитрусових до сосни. Терпени – це вуглеводні з невеликими ізопреновими одиницями, з’єднаними одна з одною в ланцюжки, а терпеноїди – це кисневмісні терпени. У рослині конопель зазвичай зустрічаються такі типи терпенів/терпеноїдів:

  • монотерпени;
  • сесквітерпени;
  • дитерпени;
  • тритерпени.

На сьогодні з різних генотипів коноплі отримано понад 200 летких речовин, з яких охарактеризовано 58 монотерпенів і 38 сесквітерпенів. Серед інших, основними монотерпеновими компонентами є лімонен, β-мірцен, α-пінен і ліналоол зі слідами α-терпінолену і трансоцимену, а переважними сесквітерпенами є E-каріофіллен, оксид каріофіллена, E-β-фарнезен і β-каріофіллен.

Канабіноїди і терпени: головний взаємозв’язок

Формули канабіноїдов та терпенів

Канабіноїди – хімічні сполуки, які містяться в коноплі. Найвідоміші з них – тетрагідроканабінол і канабідіол. Тетрагідроканабінол (ТГК) – основна психоактивна сполука, відома своїм ефектом ейфорії. Він сприяє розслабленню, може впливати на зір, слух, смакові та нюхові відчуття, допомагає полегшити симптоми нудоти, блювоти і зняти стресовий стан.

Канабідіол (КБД) – не психоактивна сполука, яка не викликає ефекту ейфорії, але відома іншими корисними властивостями. CBD сприяє розслабленню і може допомогти полегшити судоми, запалення, тривогу, нудоту та інші захворювання. Канабіноїд ідеально підходить для терапевтичного полегшення.

Терпени також відіграють важливу роль у визначенні ефекту та ефективності різних сортів канабісу. Кожен сорт канабісу має унікальний аромат і смак, заснований на різних комбінаціях терпенів, що містяться в цих сортах. З різними сортами канабісу пов’язано більше сотні окремих терпенів, кожен володіє особливими лікувальними властивостями, і в поєднанні з ТГК і КБД, що входять до складу конкретних сортів, спричиняють унікальні фізіологічні та терапевтичні ефекти.

Види терпенів

Терпен лімонен

Лімонен

Лімонен – це широко поширений терпен, який легко впізнається за своїм характерним запахом. Як можна здогадатися з назви, лімонен надає цитрусового аромату шкірці таких фруктів, як лимони й апельсини. Він має такі терапевтичні властивості:

  • протизапальну;
  • антиоксидантну;
  • противірусну;
  • протидіабетичну;
  • протиракову;

Лімонен регулює активність деяких імунних клітин і може захищати організм від різних захворювань.

Аромат: цитрусовий.

Ліналоол

Ліналоол найчастіше зустрічається в лаванді та надає цій квітці її насиченого аромату. Це одна з ключових сполук в ароматерапії, відома своїм заспокійливим ефектом, який багато хто відчуває під час вдихання запаху лаванди або її ефірної олії.

Ліналоол може чинити різноманітний вплив на організм завдяки своїм численним властивостям, таким як:

  • протизапальну;
  • протимікробну;
  • нейропротекторну;
  • антидепресивну;
  • протиракову;
  • протитривожне.

Аромат: квітковий, лавандовий.

Мірцен

Мірцен – це терпен, який часто зустрічається в таких рослинах, як хміль, лимонник і чебрець. Квіти канабісу також містять мірцен. Цей терпен є потужним антиоксидантом. В одному дослідженні, проведеному на мишах, було встановлено, що мірцен може захищати мозок від окисного пошкодження після інсульту.

Аромат: мускусний, землистий, трав’яний.

Терпен пінен

Пінен

Пінен – ще один широко поширений у природі терпен. Існує дві форми пінену: α-пінен і β-пінен. Цей терпен надає свіжого, яскравого аромату багатьом рослинам, включно з хвоєю, розмарином і базиліком. Пінен також може мати різні терапевтичні властивості.

Японська терапія «Ширін-йоку» (у перекладі «лісове купання») включає в себе неспішні прогулянки лісом, насолоду атмосферою й ароматами природи. Така практика може мати профілактичний і відновлювальний вплив на психічне та фізичне здоров’я.

Концентрація пінену в повітрі здорового лісу достатня для надання терапевтичного ефекту. Пінен діє як бронхорозширювальний засіб, сприяючи збільшенню надходження повітря в легені. Крім того, він має протизапальні властивості і під час вдихання може боротися з деякими інфекційними мікроорганізмами.

Аромат: сосновий.

Бета-каріофілен

Бета-каріофілен міститься в багатьох травах і овочах, таких як гвоздика і чорний перець. Як і інші терпени, бета-каріофілен має протизапальні властивості і може полегшувати больові симптоми. Цей протизапальний і знеболювальний ефект може бути корисним для лікування хронічного болю, оскільки організм не проявляє ознак розвитку толерантності до цих ефектів.

Аромат: пряний, перцевий, гвоздиковий.

Гумулен

Гумулен – ключовий компонент хмелю, що також зустрічається в таких рослинах, як гвоздика та імбир. Цей терпен має потенціал для запобігання алергічним реакціям і астмі. У дослідженнях на тваринах гумулен зменшував алергічне запалення в дихальних шляхах, що може зробити його перспективним засобом для натурального лікування астми в майбутньому.

Аромат: землянистий, деревний, пряний, трав’яний.

Висновок

Терпени – сполуки, що відповідають за аромат багатьох рослин. Вони у великій кількості присутні в канабісі та інших рослинах, фруктах, травах, відіграючи певну роль у житті рослин. Вдихання ефірної олії, додавання в їжу рослин або перебуваючи в оточенні їхніх ароматів з високим вмістом, приносить певну користь для здоров’я людини.

Рекомендовані товари:

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *